Batı Anadolu Kongreleri

BATI ANADOLU KONGRELERİ

–    Bu kongrelerin toplanmasında Müdafaa-i Vatan, Redd-i İlhak Cemiyeti etkili olmuştur.

–    Bu kongreler bölgesel amaçlı toplanmıştır.

–    Kongrelerde Batı Anadolu’daki Kuva-i Milliye birliklerinin insan ve malzeme bakımından desteklenmesi ve ortak bir cephenin oluşturulması amaçlanmıştır.

–    Bu kongreler bağımsız çalışmıştır. Amaç, Ege’de işgallere karşı çıkmak ve halkı teşkilatlandırmaktı. Sonucunda Batı Cephesi kurulmuştur.

–    Erzurum Kongresi ile Doğudaki ulusal güçlerin birleştirilmesi yolunda önemli bir adım atılmış, Batı Anadolu kongreleriyle de Batıdaki ulusal güçlerin daha düzenli ve organize edilmesine çalışılmıştır. Doğudaki ve Batıdaki ulusal unsurların tek merkeze bağlanması ve idaresi Sivas Kongresi ile gerçekleşecektir. O halde bu kongreler bölgesel güçlerin ulusal hale gelmesinde yapılan ön çalışmalardır.

 

BALIKESİR KONGRESİ (26-30 TEMMUZ 1919)

İzmir’i işgal ettikten sonra Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başlayan Yunanlıların oluşturduğu tehdit üzerine Hacim Muhittin Bey (Çarıklı) tarafından Balıkesir’de toplanan kongrede Yunan ilerleyişini durdurmak amacıyla alınabilecek önlemler görüşülmüş, Anadolu Türklerinin, yurtlarını Yunan işgalinden kurtarıncaya kadar savaşmaya karar verdikleri açıklanmıştır. Bağımsızlığa aykırı hiçbir karar ve önerinin kabul edilmeyeceği önemle vurgulanmıştır. Kongrenin hiçbir siyasi partiyle ilgili olmadığı da ortaya konulmuştur.

Bu kongre ile Batı Anadolu’daki direniş örgütleri birleştirilmiştir. Kongrede bir merkez kurulu oluşturulmuş, seferberlik ilan edilmiş, herkes için vatan hizmeti yükümlülüğü getirilmiş ve Kuva-i Milliye’yi destekleme kararı alınmıştır.

Padişaha bağlılıklarını bildirip bu kararları Osmanlı Hükümeti ve İtilaf Devletlerine telgrafla iletilmişlerdir.

 

ALAŞEHİR KONGRESİ (16-25 AĞUSTOS 1919)

Bu kongrenin de toplanmasında Hacim Muhittin Bey etkili olmuştur. Balıkesir Kongresi’nde alınan kararları tekrarlamak ve örgütlenmeyi genişletip güçlendirmek için Alaşehir’de bir kongre daha toplanmıştır. Kongreyle Erzurum’da oluşturulan Temsil Kurulu’yla irtibat kurulmuş ve Sivas Kongresi’ne temsilci gönderilmesi kararlaştırılmıştır. Böylece Batı Anadolu’da Yunan işgaline karşı direniş örgütlü bir hale getirilmiş ve ulusal bilinç geliştirilmiştir.

Balıkesir ve Alaşehir kongrelerinin yapılması Sivas Kongresi’nde örgütlenmeyi kolaylaştıracak bir gelişme olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.