Kuva-i Milliye ve Özellikleri

KUVA-İ MİLLİYE VE ÖZELLİKLERİ

KUVA-İ MİLLİYE

Sözcük anlamı, ulusal güçler, kuvvetler anlamına gelir. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda iki anlamda kullanılmaktadır. Birincisi; Milis güçleri yerine, ikincisi ise tüm Ulusal Kurtuluş Dönemi’ni kapsar.

İşgalcilere karşı yurdu savunmak amacıyla kendiliğinden gelişen direniş hareketlerinin örgütlenmesiyle ortaya çıkan güçlerdir.

Mondros Ateşkesi’nden sonra işgallerin başlamasına karşılık Osmanlı Hükümeti işgallere karşı ses çıkarmamış, orduyu geliştirip güçlendirmeye yönelmemiştir.

Düşmanın karşısına yeniden çıkabilmek için ulusa mücadele bilinci aşılanmalı, her gücü ulustan geldiği ilkesi yerleştirilmeli, düşman oyalanmalıydı.

Böylece çeşitli yerlerde uyanmaya başlayan direniş hareketlerinin teşkilatlandırılmasıyla doğan güce “Kuva-i Milliye” dendi.

Kuva-i Milliye’nin oluşmasında, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasıyla İtilaf Devletleri’nin Anadolu’yu işgale başlaması, İstanbul Hükümeti’nin halkın can ve mal güvenliğini sağlayamaması ve ordunun terhis edilmesi nedeniyle işgalleri durduracak gücün olmaması da etkili olmuştur.

Askeri birliklerin komutanları, bilinçli halk ve hatta eskiden eşkiyalık yapan bazı efeler, adamlarıyla bu direnişlere katıldılar.

Halkın, efelerin ve askerlerin oluşturduğu bu direniş hareketinin ortak noktası vatanı savunmak ve milliyetçilik duygusuydu.

Ulusal Mücadelede işgallere karşı ilk silahlı direniş Güneydoğu Anadolu’da Fransızlara karşı başlamışsa da ilk Kuva-i Milliye Hareketi Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı oluşturulmuştur.

Kuva-i Milliye, önceleri silahlı direniş olarak adlandırılıyordu.

Kuva-i Milliye’nin bu anlamı Sivas’tan sonra daha çok genişletildi ve yurdun savunulması anlamında kullanılmaya başlandı.

Batı Anadolu Kuva-i Milliye Hareketi, Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri’nin ardından, örgütlenerek bir cephe haline gelmiştir. Kuva-i Milliye’nin oluşturduğu Batı Cephesi Ayvalık, Bergama, Soma, Akhisar, Salihli ve Nazilli’den geçer.

İlk cephe Ayvalık’ta açılmıştır.

Güney Cephesi’ndeki Kuva-i Milliye Hareketi Fransızlar’ın Adana’yı, İngilizler’in Urfa, Antep ve Maraş’ı işgal etmesiyle doğmuştur.

KUVA-İ MİLLİYE’NİN ÖZELLİKLERİ

1-    Belli bir otoriteye bağlı değildir.

2-    Askerlik tekniği yoktur. Eli silah tutan vatanseverlerin katıldığı küçük silahlı birliklerdir. Düzenli bir ordu özelliği taşımaz.

3-    İçerisinde önceden terhis edilmiş ordu mensupları ve halkın her kesiminden gönüllüler vardır.

4-    Yunan ileri hareketini başlangıçta durdurmuşlarsa da düzenli ve büyük bir Yunan ordusu karşısında başarılı olamamış ancak düşman ordusunu yıpratarak ilerleyişlerini yavaşlatmıştır.

5-    Düzenli ordu kuruluncaya kadar düşmanı oyalamış, Anadolu’da yer yer çıkan ayaklanmaların bastırılmasında da etkin rol oynamışlardır.

6-    Köylerde yaşayan Türk halkını Rum ve Ermenilere karşı korumuşlardır.

7-    Dünya Kamuoyuna Kurtuluş Savaşı’nın bir Ulusal Direniş olduğunu göstermişlerdir.

8-    Anadolu’da oluşmaya başlayan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin kurulmasını sağlamışlardır.

9-    İşgallere karşı halka güç ve moral vermiş, halka düşmanla mücadele bilinci aşılamıştır.

10-  1920 sonlarına doğru düzenli ordunun kurulmasıyla Kuva-i Milliye kaldırılmıştır. Ancak Kuva-i Milliye ruhu İstiklal Savaşı’nın sonuna kadar devam etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.