Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi

OSMANLI DEVLETİ’NİN SAVAŞA GİRMESİ

Akdenizde, İngiliz donanması tarafından kovalanan Goben ve Breslav adlı iki Alman gemisi Çanakkale Boğazını geçerek Osmanlı Devleti’ne sığındı. Osmanlı yönetimi bu gemilere Türk bayrağı çekerek Almanya’dan satın aldığını bildirdi.

Bu gemilerden Goben’e Yavuz, Breslav’a Midilli adı verilerek Osmanlı donanmasına katıldı. Bu gemiler, Alman Amiral Suşon komutasında  Osmanlı Devleti’nin diğer savaş gemileri eşliğinde 27 Ekim 1914 günü Karadenize açılarak Rusya’nın Karadeniz’deki Sivastopol ve Odesa limanlarını topa tuttu. Bu olay karşısında Rusya Osmanlı Devleti’ne 2 Kasım 1914’te, İngiltere ve Fransa ise 5 Kasım 1914’te savaş ilan etti.

Osmanlı Devleti ise bu duruma 14 Kasım 1914’te savaş ilan ederek karşılık verdi. Böylece padişaha bile haber vermeden, meclis de kapalı olduğu için meclisin de onayı alınmadan bir oldu bittiyle Osmanlı Devleti “Dünya Savaşı”na İttihat ve Terakki yönetimi tarafından sokulmuş oldu.

Almanya’nın isteğiyle padişah Mehmet Reşad cihad ilan etti (savaş sürecince beş kere cihad ilan edilmiştir). Ancak Cihad çağrısından istenilen sonuca ulaşılamamıştır. Bu durum, “Ümmetçilik” anlayışının geçerliliğini yitirdiğini, özellikle Araplar arasında milliyetçilik fikrinin ön plana çıktığını kanıtlar. Mekke Emiri Şerif Hüseyin Hicaz-Yemen cephesinde Osmanlılara karşı İngilizlerle beraber savaşmış, Mekke ve Medine’nin bulunduğu Hicaz, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı egemenliğinden çıkmıştır.

Osmanlı Devleti’nin savaşa katılmasıyla birlikte savaş geniş bir alana yayılmıştır.

İngiltere, Osmanlı Devleti’nin savaşa katılması üzerine Kıbrıs’ı ilhak ettiğini duyurmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.