Trablusgarp Ve Balkan Savaşlarının Nedenleri Ve Osmanlı İmparatorluğunun Yenilgisini Hazırlayan Etmenler

TRABLUSGARB VE BALKAN SAVAŞLARININ NEDENLERİ VE OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN YENİLGİSİNİ HAZIRLAYAN ETMENLER

TRABLUSGARB SAVAŞI (1911-1912)

1870’te siyasi birliğini tamamlayan İtalya, bu tarihten sonra sömürgeciliğe başladı. Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki topraklarının önemli bir kısmı İngiltere ve Fransa tarafından ele geçirilmişti. İtalya, Osmanlıların Kuzey Afrika’daki son toprağı Trablusgarb ve Bingazi’ye göz dikti. Burayı ele geçirmek için yıllarca uğraştı. Nihayet İngiltere ve Fransa’nın onayını alarak Osmanlı Devleti’ne nota verdi ve buraların kendilerine terk edilmesini istedi. Bu isteği reddedince İtalya Osmanlı Devleti’ne savaş açtı (1911).

İtalyanlar Trablusgarb’a asker çıkardılar. Osmanlıların durumu Akdenizde bir deniz savaşı yapmaya elverişli değildi. Bu nedenle Trablusgarb’ın savunulması buradaki az sayıda Türk askeriyle yerlilere bırakıldı. Askerlerimiz ve yerliler İtalyanlara karşı direnişe geçtiler. Bu arada İstanbul’dan aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu bir grup subay Mısır ve Tunus yoluyla Trablus’a geldi. Mustafa Kemal Derne ve Tobruk’ta İtalyanlara karşı kahramanca savaştı.

İtalyanlar bu direniş karşısında ancak kıyılarda tutunabildiler. Osmanlı Devleti’ni barışa zorlamak amacıyla On İki Ada’ya asker çıkardılar ve Çanakkale korunaklarını bombardıman ettiler. Bu durum devam ederken Balkan Savaşı patlak verdi. İki düşmanla birden savaşamayacağını anlayan Osmanlı Devleti İtalyanlarla barış yapmak zorunda kaldı.

 

UŞİ ANTLAŞMASI (1912)

İsviçre’nin Uşi kasabasında yapılan antlaşmaya göre:

1-  Osmanlı Devleti Trablusgarb ve Bingaziyi İtalyanlara bıraktı.

2-  İtalya tarafından savaş sırasında işgal edilen On İki Ada Osmanlılara iade edilecekti (Fakat Yunan Savaşı nedeniyle adaların Yunanlılar tarafından işgal edileceğinden korkan Osmanlı Devleti, bu adaların şimdilik İtalya’da kalmasına razı oldu).

9

Bu antlaşmayla, Osmanlıların Kuzey Afrika’daki son toprakları da elden çıktı. Ayrıca bu savaştan cesaret alan Balkan devletleri Osmanlılara saldırarak Balkan Savaşlarını başlattılar.

 

BALKAN SAVAŞLARI (1912-1913)

Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan hükümetleri, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki varlığına son vermek amacıyla aralarında anlaştılar. Trablusgarb Savaşı onlar için uygun bir ortam hazırladı. Osmanlı Devleti bu savaşla uğraşırken Karadağ Hükümeti’nin Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmesiyle Balkan Savaşları başladı (8 Ekim 1912).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.