Osman Bey Dönemi

OSMAN BEY DÖNEMİ (1281 – 1324/26)

Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir uç beyi olan Ertuğrul Gazi’nin 1281’de ölümü üzerine yerine oğlu Osman Bey geçti. Bizans’ın zayıflığından yararlanan Osman Bey, Bizans’a doğru genişleme politikası izleyerek Karacahisar’ı aldı. Sakarya boylarındaki bazı yerleşim yerlerini de aldı. Bu başarıları üzerine bölgedeki tekfurlar Osman Bey’i tuzağa düşürerek öldürmek istedilerse de, Harmankaya tekfuru Köse Mihal’ın bu olayı haber vermesi üzerİne, karşı önlemlerle tuzak etkisiz hale getirildiği gibi Yarhisar, İnegöl ve Bilecik ele geçirildi.

İznik’i denetim altında tutmak için Yenişehir fethedildi. Osman Bey’in giderek güçlenmesi Bizans’ı harekete geçirdi ve 1302’de Koyunhisar’da (Bafeon) yapılan savaşı Osmanlı Beyliği kazandı. Osmanlılar için bölgede alınması gereken asıl yer Bursa idi. Bursa’nın alınması, Osmanlıların Marmara’nın güneyine egemen olabilmesi için gerekliydi.

1320’lerden itibaren beyliğin idaresini gerçek anlamda Orhan Bey gerçekleştirmiştir. İleri görüşlü bir devlet adamı olan Osman Bey 600 yıllık büyük bir devletin temellerini atmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.