Mısır’da Kurulan Türk Devletleri

MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ

TOLUNOĞULLARI (868-905)

Abbasi ordusunda görevli Türk komutanlarından Tolun’un (Tulun) oğlu Tolunoğlu Ahmet tarafından Mısır’da kurulan ilk Türk devletidir. Eski Kahire (Fustat) şehrini yeniden kurmuştur. Tarımı ve maliyeyi düzeltmiş, refahı arttırarak, hastaların ücretsiz muayene olduğu bir hastane yaptırmıştır. En önemli mimari eser Tolunoğlu Camisi’dir.

–    Arap topraklarında kurulan ilk Türk-İslam devletidir. Tolunoğulları Devletinde yönetici kesim Türklerden, halk ise Araplardan oluşmuştur.

–    Mısır, Tolunoğulları zamanında altın çağını yaşamış, halkın maddi yaşantısı çok yükselmiştir.

–    İç karışıklıklar sonucunda zayıflayınca Abbasiler tarafından yıkılmıştır.

AKŞİTLER (İHŞİTLER) (935-969)

Tolunoğulları Devleti’nden sonra Mısır’da kurulan ikinci Türk devletidir. Abbasilerin Şam valisi Ebubekir Mehmet tarafından kurulan Akşitler, Suriye, Filistin, Lübnan, Mekke ve Medine’yi alarak büyük bir devlet haline gelmiştir.

Abbasiler, kendilerine rakip olarak gördükleri Fatimilerin genişlemesine engel olacağı düşüncesiyle Akşitlerin kuruluşunu memnunlukla karşılamışlardır.

Akşitler Devleti’ne, iç karışıklıklardan yararlanan Fatimiler son vermişlerdir.

Tolunoğulları ve Akşitler Devleti’nin kısa ömürlü olmalarının nedeni bu devletlerin Mısır’daki Türk askerinin desteğiyle kurulmaları ve halkın tam desteğini alamayışlarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.