Avrupa’ya Karadeniz’in Üzerinden Giden Türk Kavimlerinin Sonları

AVRUPA’YA KARADENİZ’İN ÜZERİNDEN GİDEN TÜRK KAVİMLERİNİN SONLARI

Uzun yüzyıllar boyunca pek çok Türk kavmi İtil’i geçerek Doğu ve Orta Avrupa ile Balkanlara yerleştiler. Bunların hepsi de Hristiyanlaşarak yok olup gittiler. Sözü edilen kavimler içinde sadece Kama Bulgarları varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Bugün Kazan Türkleri adı ile anılan Kama Bulgarları İslamiyeti kabul ederek silinip gitmekten kurtulmuşlardır.

Anadolu, Selçuklu Türkleri adı altında Oğuzlar tarafından fethedilirken, aynı kavmin bir başka kolu Tuna’yı aşarak Bizans topraklarına giriyordu. Buralara gelen ve Uz adı ile anılan Balkanlardaki Oğuzlar fazla uzun olmayan bir süre içinde yerli halklar içinde eriyip yok oldular. Buna karşılık Anadolu’ya giren Oğuzlar devlet kurmak, vatan edinmek şuuru ile dolu idiler. Başlarındaki üstün kabiliyetli yöneticilerinin planlı hareketleri sonunda Anadolu Oğuz Türklerine ikinci bir anayurt oldu.

İtil’i geçerek Avrupa’ya giden Türk kavimlerinin erimelerinin en önemli nedeni; anayurttan beslenmemeleri ve nüfuslarının azlığıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.