Kıpçaklar (Kumanlar)

KIPÇAKLAR (KUMANLAR)

Önemli bir Türk kolu olan Kımekler, Yukarı İrtiş boylarında yaşıyorlardı. IX. yüzyılda onlardan ayrılan Kıpçaklar, batıya doğru göç ederek Seyhun boylarında yaşayan Oğuzların kuzeyinde yurt tuttular. Avrupalılar onlara “Kuman” adını vermişlerdi. Kıpçaklar uzun boylu, mavi gözlü ve sarışın, bazen de kınalı saçlı idiler. Türk soyunun çok güzel görünüşlü bir kolu olan Kıpçakların bu özelliği birçok kaynaklarda belirtilir.

Yeni yurtlarında zamanla güçlenen Kıpçaklar X. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren güneylerindeki Oğuzları sıkıştırmaya başladılar. İki Türk kavimi arasında uzun süre devam eden kanlı savaşlar Dede Korkut Destanları’nın konusunu meydana getirmiştir.

Kıpçaklar 1030 yıllarına doğru İtil boylarında göründüler. XI. yüzyıl ortalarından itibaren Karadeniz’in kuzeyindeki bozkırlara yayıldılar. Bundan sonra onlar iki yüz yıla yakın bir süre Hazarın kuzeyinden Tunaya kadar uzanan bozkırların hakimi oldular. Peçenekler gibi Kıpçaklar da Slavların Karadeniz’e inmelerine engel oldular (Daha sonra Altınordu Devleti, onların arkasından Osmanlılar, XVIII. yüzyılın ikinci yarısına kadar bu denize ulaşmak isteyen Rusları durdurmuşlardır.).

Kıpçak akınları Slavların Moskova ve Oka Irmağı dolaylarına göç etmelerine neden oldu. Bu bölgedeki Fin halkı Slavlar arasında eridi ve bu karışımdan asıl Rus kitlesi meydana geldi.

Kıpçaklar birçok kez Tuna’yı geçerek Balkanlara ve Macaristan’a akınlar yaptılar. Macar, Bulgar ve Bizans devletleriyle bazen dostluklar kurdular, bazen de savaştılar.

Büyük bir Rus ordusunu yok etmeleri Rusların ulusal destanı İgor Destanı’nın konusunu oluşturmuştur.

1238-39 yıllarında Moğol Batu Han, Kıpçak ülkesini baştan başa işgal etti. Bunun üzerine Kıpçakların bir kısmı Macaristan’a giderken, bir bölümü de Kama Bulgarlarının yanına gittiler. Kıpçakların ana kolu Moğolların arasında yaşadı ve onların Türkleşmelerinde rol oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.