Orta Asya Uygarlığı

ORTA ASYA  UYGARLIĞI

Tarihin en eski yurdu olarak bilinen Orta Asya, kuzeyde Sibirya, batıda Hazar ve Aral Gölü, doğuda Kingan Dağları, güneyde de Karanlık ve Hindukuş Dağları ile çevrili bir bölgedir.

Yapılan arkeolojik araştırmalara göre bu bölgenin medeniyeti Yontmataş Çağı’na kadar çıkmaktadır.

Orta Asya’nın en eski uygarlık merkezleri Abakan Bölgesi, Baykal çevresi, Altaylar ve Batı Türkistan’daki Anav ve Namazgah civarıdır. Abakan merkez diğerleri Abakan’ın devamıdır. Abakan ve Altay kültürleri devamlı gelişme göstermiştir. Uzun süre devam eden bu kültürlerin uzak-yakın birçok yerlere etkileri olmuştur. Bu etki dolayısıyla Orta Asya’nın en eski kültürünü Abakan-Altay bölgesi temsil eder.

İskitler

  •  İskitler Orta Asyalı bir kavimdir. Hazar Denizi’nin kuzeyi ve Karadeniz’in kuzeyindeki bozkırlarda yaşamışlardır.
  • İskitler, Medler ve Perslerle aynı Hin-Avrupa ırkına bağlıdır.
  • M.Ö.VII.yüzyılın başlarında bir kısım İskitler Güney Rusya’ya girdiler, Kimmerler’i Kafkasya’dan çıkardılar. Anadolu’ya giren Kimmerler istila hareketlerinde bulundular.
  •  İskitler Karadeniz’in kuzeyindeki bozkırlarda atlı göçebe bir hayat sürmüşlerdir. Başlıca gelir kaynakları at yetiştiriciliği ve hayvancılıktır. Avrupalıların tanıdıkları ilk atlı göçebe kavimdir. Yunan kolonileriyle ticaret yapmışlardır.
  • İskitlerde devamlı bir ordu yoktu. Halk boylar halinde ve göçebe yaşamıştır. Bu boyların bir beyi ve İhtiyarlar Meclisi vardı. Boylar krala bağlıydı. Boylar arasında siyasi bağ zayıftı. Bu özellikler güçlü bir siyasi yapının kurulmasını zorlaştırmıştır.
  • Yaşadıkları topraklar Asya ile Avrupa arasında kavimlerin sürekli göç ettikleri yollar üzerinde olmasından dolayı birliklerini koruyamadılar. Siyasi varlıkları M.S.II.yüzyılın ortalarında sona ermiştir.
  • İskitlerin yaşayış biçimi Türk göçebe yaşayışına çok benzemekteydi. Ölülerini değeri eşyalarıyla birlikte gömerlerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.