Kuzey Afrika’da Savaş Ders Notu Konu Özeti

2. KUZEY AFRİKA’DA SAVAŞ

İtalya’nın  10 Haziran 1940’ta Fransa’ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı’na katılması özellikle İngiltere’yi güç duruma soktu. Birincisi, İtalya’nın güçlü donanması nedeniyle Malta ile Süveyş arasındaki bağlantı kesildi. İkincisi, Cezayir ve Tunus’un Vichly Hükümetinin elinde bulunması da Cebelitarık ile Malta arasındaki bağlantıyı tehlikeye sokuyordu. Bunlardan daha önemlisi ve üçüncüsü İtalya’nın Libya’dan Mısır’ı ele geçirmek üzere harekete geçmesiydi ki, bu koşullar içinde İngiltere’nin Cebelitarık – Malta – Süveyş – Aden stratejik yolu tehlikeye giriyordu.

İtalya 1940’ta Mısır’a girdiyse de İngilizler karşı saldırıya geçti. İtalya geri çekildi, İngilizler 1941’de Bingazi’ye girdiler. Diğer yandan Habeşistan’ı (Etiyopya) ele geçirdiler. 1941’de Doğu Afrika’da İtalya gücü kalmadı.

İtalya’nın Çökmesi

Kuzey Afrika’yı ele geçiren Müttefikler, İtalya’yı işgal etmek üzere Temmuz 1943’te Sicilya’ya asker çıkardılar. İtalya’nın savaşın başından beri uğradığı başarısızlıklar, İtalyan halkı üzerinde rejime karşı bir hoşnutsuzluk uyandırmıştı. Sicilya çıkartması sonucu toplanan Büyük Faşist Konseyi, Mussolini’yi iktidardan düşürdü.

 İtalya’da yeni hükümeti kuran Mareşal Badoglio, İspanya vasıtası ile Müttefiklere barış teklif etti ve 3 Eylül 1943’te mütareke imzalandı.

İtalya’nın savaştan çekilmesi Almanya için bir darbe oldu. Şimdi bütün Akdeniz Müttefiklerin egemenliği altına giriyor ve Almanya İtalyan donanmasından yoksun kalıyordu. Bundan daha önemlisi, İtalya’nın çökmesiyle birlikte Yunanistan ve Yugoslavya’da ulusal kurtuluş hareketlerinin faaliyete geçmesiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.