2.Murat Dönemi Kısa Özeti

II.MURAT DÖNEMİ   (1421-1451)

Bizans’ın da yardımıyla yeniden isyana teşebbüs eden Düzmece Mustafa idam edildi. Bizans’ı cezalandırmak üzere İstanbul kuşatıldı. Bizans, kuşatmadan kurtulmak üzere, bu kez II. Murat’ın kardeşi Şehzade Mustafa’yı isyana teşvik etti. Kuşatma kaldırıldı. Mustafa Çelebi idam edildi.

Aydın, Menteşe ve Hamid beyliklerine son verildi. Germiyan toprakları vasiyet yoluyla Osmanlı’ya kaldı. Osmanlı Batı Anadolu’ya hakim oldu. Karamanoğulları üzerine sefere çıkıldı; fakat, Rumeli’de durum karıştığı için geri dönüldü.

Rumeli’deki Gelişmeler:

Osmanlı kuvvetleri Makedonya ve Adriyatik’e kadar ilerledi. Fakat, bu başarılar uzun sürmedi. Hermanştad Vezağ, Morava ve İzladi Derbendi’nde Osmanlı kuvvetleri yenilgiye uğradı. Balkanlar’da yeniden haçlı birliği kuruldu. Yenilgilerin artması ve karaman saldırısının başlaması üzerine, Balkan devletleri ile anlaşma gereği duyuldu.

Edirne Segedin Antlaşması (1444):

  1. Sırbistan Osmanlı’ya vergi verecek.
  2. Bulgaristan Osmanlı kontrolünde kalacak.
  3. Tuna Nehri, sınır olarak kabul edilecek.
  4. Osmanlı ile Macaristan on yıl savaşmayacak.

Sonuç ve Önemi: Başta Macaristan olmak üzere, Balkanlar devletleriyle yapılan ilk resmi antlaşmadır. Taraflar arasında ilk kez bir sınır çizilmiştir.

II.Murat, yenilgilerden dolayı aldığı tepkilerin etkisiyle tahttan ayrıldı. Yorgunluğunu ileri sürerek, tahtı oğlu II. Mehmet’e bıraktı. (II. Murat, kendi isteğiyle tahttan ayrılan tek Osmanlı padişahıdır.)

Varna Savaşı (1444):

Çocuk yaşta birinin Osmanlı tahtına geçmesi Avrupa için bir fırsattı. Papa’nın öncülüğünde, Macar, Hırvat, Leh, Alman ve Venedik kuvvetlerinden oluşan bir haçlı birliği kuruldu. Devlet adamlarının da devreye girmesiyle yeniden ordunun başına geçen II. Murat, haçlıları yenilgiye uğrattı.

Sonuç ve Önemi: Osmanlı’nın Balkanlar’da hakimiyeti pekişti. Yenilgilerin izleri silindi. Bulgaristan doğrudan Osmanlı egemenliğine alındı.

 II.Kosova Savaşı (1448):

Varna’nın intikamını almak üzere yeniden kurulan haçlı ordusu ağır bir yenilgiye uğratıldı.

Sonuç ve Önemi: Türklerin Balkanlar’a yerleşmesi kesinleşti. Haçlıların İstanbul’u kurtarmak üzere düzenledikleri son sefer oldu. İstanbul’un fethine ortam hazırlandı. Batı’ya karşı taarruz üstünlüğü sağlandı.

Not: II. Murat, medrese eğitimini geliştirmek üzere, Mısır ve Suriye’den bilim adamları getirdi ve bu ülkelere öğrenci gönderdi. Türk tarihi araştırmalarına önem verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.