Osman Bey Dönemi Kısa Özet

Osman Bey Dönemi

1281 – 1324

Osmanlı Devleti’nin kurucusudur. Babası Ertuğrul Gazi’nin ölümü üzerine, aşiretin ileri gelenleri tarafından beyliğin başına getirildi. Ahiler arasında saygın bir konumu olan Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenerek ahilerin desteğini sağladı.

Bizans’ın askeri ve ekonomik açıdan zayıflamış olmasından ve Bizans tekfurları (valileri) arasındaki mücadeleden yararlanarak Karacahisar, Bilecik, Yarhisar, İnegöl ve Yenişehir’i fethetti.

Anadolu Selçuklularının zayıflaması ve iç karışıklıklarla uğraşan İlhanlıların kısmen Anadolu’dan çekilmesi üzerine, 1299’da bağımsızlığını ilan etti.

Bizans’a karşı Koyunhisar (Bapheon) Savaşı’nı kazandı (1302). Mudanya’yı fethederek Bizans’ın Bursa’yla bağlantısını kesti. Bursa kuşatması sürerken vefat etti.

Osman Bey adaletli, cesur ve ileri görüşlüydü. Hristiyanlara hoşgörü ile yaklaştı. İlk Osmanlı akçesini bastırdı. Döneminde, Bilecik, Karacahisar ve Yenişehir yönetim merkezi olarak kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.