Medine Dönemi Olayları Kısa Ders Notu

MEDİNE DÖNEMİ (622 – 632)

Medine’de bulunan Evs ve Hazrec kabilesinden bir grup gelerek İslam’ı kabul etmiş ve yanlarında İslam’ı öğretmek üzere Hz. Muhammed’den (S.) öğretmen istemişlerdir. Ardından bir yıl sora Medine’deki müslümanlar bir kez daha gelerek İslam’ın Medine’de yayılamaya başladığını, Medine’ye geldiği takdirde, onu koruyacaklarını söyleyerek yemin etmişlerdir. İşte bu olaya tarihte I. ve II. Akabe Biatları adı verilmiştir (621 -622)

Hz. Peygamber (S.) ve arkadaşları 622 yılında Medine’ye Hicret ettiler. Hz. Muhammed (S.) ilk iş olarak;

– Mescit inşa ettirdi.

– İslam Devleti’ni kurdu.

– Yahudilerle vatandaşlık antlaşmasını imzaladı.

– Muhacirlerle Ensarı kardeş ilan etti.

 

Bedir Savaşı (624):

Müslümanların müşriklerle yapmış oldukları ilk savaştır. Şam’dan gelen müşrik kervanının müslümanlar tarafından vurulacağı haberi üzerine Mekke’li müşrikler silahlanarak Medine’ye hareket ettiler. Müslümanların sayısı 350 kişiyken, müşrikler 1000 kişiydi. Bedir mevkiinde yapılan savaşı müslümanlar kazandı. ( Mart 624)

Hz. Muhammed (S.) savaş sonunda; her esirin müslümanlardan on kişiye okuma-yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılacağını belirtti.

– Bedir Savaşı’yla Müslümanlar Şam ticaret yolunu kısmen güvence altına almışlardır.

– Müslümanların kazandığı ilk zaferdir.

 

Uhut Savaşı (625):

Mekkeli müşrikler Bedir Savaşı’nın öcünü almak için 3000 kişiyle harekete geçtiler. Hz. Muhammed (S.) Medine’de kalarak savunma savaşı teklif etmesine rağmen gençlerin taarruz savaşında ısrar etmeleri üzerine taarruz savaşına karar verilmiştir. Uhut mevkiinde yapılan savaşın başında Müslümanlar galipken, okçuların savaş kazanıldığını sanarak mevkilerini terk etmeleri Müslümanların savaşı kaybetmelerine sebep oldu. Müslümanların 70 şehit verdiği savaşta müslümanlar müşrikleri Medine dışına kadar takip etmişlerdir.

Hendek Savaşı (627):

Mekkeli müşrikler yahudilerin tahrikleri sonucunda Yahudilerle birlikte Medine’ye saldırdılar (627). Müslümanlar Selmanı Farisi‘nin tavsiyeleriyle büyük bir hendek kazdılar. Ebu Süfyan komutasındaki müşrikler Medine’yi bir ay kuşatmalarına rağmen Hendeği aşamayarak geri çekildiler.

– Hendek Savaşı Müslümanların yaptığı son savunma savaşıdır. Bundan sonra Müslümanlar taarruza geçmişlerdir.

 

Hudeybiye Barışı (628):

Bu antlaşma Hz. Muhammed’le (S.) Süheyl Bin Amr arasında imzalanmıştır. Buna göre;

– Müslümanlar o yıl (628) Kabe’yi ziyaret edemeyeceklerdi

– Mekke’den birisi Medine’ye giderse iade edilecek, Medine’den Mekke’ye kaçanlar ise iade edilmeyecekti.

– Her iki taraf on yıl boyunca savaşmayacaktı.

 

İlk bakışta müslümanların aleyhine gibi görünen bu antlaşma Medine’ye gelemeyecek olan Müslümanların Kızıldeniz tarafına giderek müşrik kervanlarını vurmaya başlamaları üzerine lehlerine dönmüştür.

– Ayrıca müşriklerle on yıl savaş yapılmayacağından diğer kabileler itaat altına alınmış, İslam hızla yayılmaya başlamıştır.

– Hudeybiye Antlaşması’yla Mekkeli müşrikler Müslümanları hukuken tanımışlardır.

 

Hayber’in Fethi (629):

Medine’den sürgün edilen Yahudiler Şam taraflarındaki Hayber’e yerleşerek buradan İslam’ın aleyhine faaliyetlerde bulunmaya başlamışlardı. Bunun üzerine Hz. Peygamber (S.) Yahudilerin üzerine yürüyerek onları mağlup etmiştir.

– Hayber Savaşı Müslümanların ilk taarruz savaşıdır. Bu fetihle Şam ticaret yolu tamamen güvenlik altına alınmıştır.

 

Mekke’nin Fethi (630):

Müşriklerin Hudeybiye Antlaşması’nı bozması üzerine Hz. Peygamber (S.) 630 yılında müşrikler üzerine yürüyerek Mekke’yi fethetti. Mekke’de yaşadığı yıllarda kendisine türlü eziyetler yapan kişileri de affetti.

– Mekke’nin Fethiyle Arap Yarımadası’nda İslam Devleti; siyasi, dini, askeri bakımdan önemli bir güç haline geldi.

 

Huneyn Savaşı (630):

Müslümanlar Mekke’nin fethinden sonra kalabalık bir kabile olan Hevazinliler üzerine yürüdü. Huneyn mevkiinde düşmanın ani saldırısı karşısında müslümanlar bir ara dağılır gibi oldularsa da Hz. Peygamber (S.) ‘in gayretleriyle yeniden toparlanarak Hevazinlilerin ordusu dağıtıldı. Hevazin kabilesinin Taif’e sığınması üzerine Taif kuşatılmış fakat ele geçirilememiştir. Bir süre sonra Hevazinliler Hz. Peygamberin (S.) yanına gelerek müslüman olmuşlardır.

Tebük Seferi (631):

Hz. Peygamber’in (S.) katıldığı son seferdir. Bizans ordusunun Medine’ye saldırma hazırlığında olduğunu haber alan Hz. Peygamber (S.) bir ordu hazırlayarak Tebük seferine çıkmış fakat Bizans ordusunun gelmediğini görünce savaş yapmadan Medine’ye geri dönmüştür.

Veda Haccı (632):

Hz. Peygamber (S.) in yapmış olduğu son hac olup 100 bin kişiye bir hutbe irad etmiştir. Bu hutbede insan hakları, faiz ve kan davasının yasaklanması gibi konular yer almıştır.

– Hz. Muhammed’in (S.) vefatından önce İslam Devleti, bütün Arabistan’a hakim olmuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.