İslamiyetin Doğuşundan Hicrete Kadar Olan Dönem Kısa Ders Notu

İSLAMIN DOĞUŞUNDAN HİCRET’E KADAR OLAN DÖNEM (610 – 622)

Hz. Muhammed (SAV) 571’de Mekke’de doğdu. Annesinin adı Amine, Babasının Abdullah, dedesinin ise, Abdülmuttalib’tir.Hz. Muhammed (SAV) daha doğmadan babasını, 6 yaşındayken annesini kaybetmiş,8 yaşına kadar dedesinin yanında kalmıştır.Dedesinin ölümüyle de amcası Ebu Talib’in yanında kalmaya başlamıştır.

Hz. Muhammed (SAV) haksızlıklara karşı çıkmak amacıyla kurulmuş olan Hılfu’l-Fudul cemiyetine üye olmuştur. Kabe hakemliği yapmıştır. Hayatında hiç yalan söylemediğinden dolayı çok güvenilir manasına gelen Muhammedü’l Emin lakabı verilmiştir.Hz. Muhammed (SAV) 40 yaşına geldiğinde kendisine Hira mağarasında Peygamberlik verilmiştir.(610)

Hz. Peygamber (SAV)’e ilk iman edenler:

– Hz. Hatice (hanımı)

– Hz. Ebu Bekir (arkadaşı)

– Hz. Ali (yeğeni)

– Hz. Zeyd Bin Haris (azatlı kölesi) olmuştur.

 

Hz. Muhammed (S.) insanları İslam’a davet etmiş, bir çok kişi ondan yüz çevirerek düşman olmuşlardı. Hz. Peygamber’e (S.) iman edenlerin çoğu köle ve fakir insanlardı.İman etmeyen zengin müşrikler çeşitli tehditlerden sonra müslümanlara işkence etmeye başlamışlardır. Bu yüzden müslümanların bir kısmı Habeşistan’a Necaşi’nin yanına göç etmişlerdir.

İşkencelerini daha da arttıran müşrikler, müslümanları 3 yıl boykot altına aldılar.Özellikle amcası Ebu Talib’in ölümüyle himayesiz kalan Hz. Muhammed’i (S.) bir çok işkence yapılmasına rağmen yıldıramadılar. Allah’ın emri üzerine müslümanlar 622’de Mekke’den Medine’ye Hicret etmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.