Mısır Medeniyeti Konu Anlatımı Ders Notu

MISIR MEDENİYETİ

Mısır Medeniyeti Haritası

Mısır, Afrika’nın Kuzeydoğusunda etrafı deniz ve çöllerle çevrili bir Akdeniz ülkesidir. Mısır iki kısıma ayrılmıştır.

a) Aşağı Mısır (Kuzey Mısır, Delta)

b) Yukarı Mısır (Güney Mısır, Nil Vadisi)

Mısır M.Ö. 4000 yıllarında Asyalı kavimler tarafından istila edilmiştir. Mısır’da siyasi birliği sağlayan ilk kral Menes’tir.

M.Ö. 2500 yıllarından sonra krallığın gücünün azalarak, rahipler ve asillerin bazı ayrıcalıklar kazandığı görülür. Bu durum feodalitenin kurulmasına zemin hazırlamıştır.

Mısır tarihi Nom adı verilen şehir devletleriyle başlar. Bunların birleşmesiyle Mısır krallığı oluşmuştur.

Mısırın başında tanrının oğlu olduğu kabul edilen “Fravun” adında kral bulunurdu. Fravunların önemli sorunlarından biri din adamlarının çıkarmış olduğu ayaklanmalardır. IV. Amonofis tektanrı inancını yaymak üzere Mısırda dini reform yapmak istemiş fakat bunda fazla başarılı olamamıştır.

 

Mısır’ın bilim dünyasına kazandırmış olduğu birçok yenilikler vardır bunları şöyle sıralayabiliriz.

a) Takvim: Mısırlılar, Nil nehrinin taşmasına göre ekim ve hasat zamanlarını anlayabilmek için takvime ihtiyaç duymuşlardır. Böylece güneş yılının 365 gün, bir ayın 30 gün olduğunu hesaplayarak bugünkü miladi takvimin temelini oluşturmuşlardır. (Bu takvim Roma imparatorlarından Julius Sezar tarafından geliştirilerek “Jülien” takvimi yapılmış. Ardından 1582’de Papa 13. Gregor bu takvimde bazı düzeltmeler yaparak günümüz takvimini meydana getirmiştir.

b) Yazı: Mısırlılar’ın kendilerine özgü “Hiyeroglif” yazısı vardır. Bu yazı, anlatılmak istenen eşyanın şeklini çizmek suretiyle ortaya çıkmıştır.

– İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Dikilitaş M.Ö. 14. y.y.’da Mısır kralı III. Tutamis zamanında yaptırılmış. Bizans İmparator’u Teodosyus zamanında dikilmiştir.

c) Tıp: Ölümden sonra hayatın devam ettiğine inandıklarından dolayı cesetlerinin bozulmaması için onları mumyalamışlardır. Bunun yanında ameliyat yapabilecek kadar tıpta ilerlemişlerdir.

d) Sanat: Mısırlılar, Fravunlar için Pramitler ayrıca labirent şeklinde mezarlar yapmışlardır. “Lüksor, Karnak” tapınakları da Mısır’ın önemli sanat eserlerindendir.

e) Geometri: Mısırlılar üçgen ve pramidin alan ve hacmini hesaplayarak matematik’teki ondalık sayıları kullanmışlardır.

– Pi sayısını bugünküne yakın bir değerde bulmuşlardır.

 

Din anlayışı: Din çok tanrılıdır. Her Nom’un kendine ait tanrısı vardır. Başta bulunan kişi hem ilah hem de kraldır.

– Mısır’ın etrafının çöllerle ve denizlerle çevrili olması Mısır’ı istilalardan korumuş ve diğer medeniyetlerden daha az etkilenmesine neden olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.